Tinktura od gospine trave

Gospina trava je prvi fitoterapeutski izbor za tretiranje lakih i srednje teških depresija.

Prirodni antidepresiv i lijek za ženske bolesti

Impresivan je podatak da su pripravci od gospine trave u Njemačkoj najčešće propisivani biljni lijekovi za liječenje lakih i srednje teških depresija, zbog čega se ondje drastično smanjila uporaba sintetskih antidepresiva.

Djeluje umirujuće na organizam

Gospina trava održava razinu serotonina normalnom i djeluje umirujuće na živčani sustav. Liječi poremećaje spavanja, otklanja umor, bezvoljnost i melankoliju. Budući da djeluje na hormone, odlično je sredstvo za ublažavanje popratnih tegoba PMS-a i menopauze, osobito u slučaju učestalih promjena raspoloženja. Uklanja menstrualne grčeve, liječi anemiju i korisna je u tretmanu svih ženskih bolesti.

Depresija je jedan od najčešćih psihičkih poremećaja današnjice

 • Depresivna stanja i nesanica

  Broj osoba oboljelih od depresije u stalnom je porastu, a istraživanja pokazuju da žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca.
 • Širok opseg djelovanja

  Gospina trava ima antibakterijsko, antigljivično i antivirusno djelovanje, a uz to djeluje protuupalno te pomaže koži.
 • Nervoza i razdražljivost

  Osobama oboljelima od lakših i srednjih oblika depresije pomoć dolazi u obliku gospine trave, što potvrđuju klinička istraživanja.

Najvažnija biljka za živčani sustav.
Bez nuspojava i narkotičkog opojnog učinka na središnji živčani sustav

Biljni antidepresiv

Gospinu travu koristimo radi poboljšanja općeg zdravstvenog stanja i za prevenciju niza bolesti, a najčešće za ublažavanje simptoma depresije i svih tegoba povezanih s depresijom kao što su kronični umor, poremećaj spavanja, anksioznost i sl. Glavni sastojci gospine trave, spojevi zvani hipericini, zaslužni su za to da njeno djelovanje nema nuspojava i opojnog učinka na središnji živčani sustav. Osim hipericina, gospina trava sadrži hiperforin i njemu slične spojeve te flavonoide, trijeslovine i male količine eteričnog ulja.

Znatno podiže raspoloženje, uklanja osjećaj umora i bezvoljnosti

Uporaba gospine trave savjetuje se i pri liječenju različitih ovisnosti te pri „skidanju“ s klasičnih antidepresiva, naravno, samo uz savjet i odobrenje liječnika.
Njeno korištenje vrijedno je i kod žena u predmenopauzi i menopauzi, ali i kod djece i mladih gdje je izrazito pogodna za korištenje zbog malog broja nuspojava nasuprot onima koje imaju sintetski antidepresivi.

Gospina trava jedna je od najbolje istraženih pripadnica biljnog carstva

Ljekovitost njenih spojeva, mehanizmi djelovanja, nuspojave i kontraindikacije istraživani su do najsitnijih detalja. Većina studija orijentirana je upravo prema antidepresivnom djelovanju gospine trave u liječenju lakih i srednje teških depresija, nervoze, razdražljivosti, potištenosti, melankolije, straha i nesanice. Dokazano je da znatno podiže raspoloženje, otklanja osjećaj umora i bezvoljnosti te pomaže kod nesanice.

Doziranje

Samo za vanjsku uporabu: 3x dnevno staviti po 10 - 15 kapi na željeno mjesto
Tinktura od gospine trave nije lijek i nije zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu.
Sastav: alkoholni ekstrakt gospine trave (nadzemni dio biljke), Hypericum perforatum, 70% (v/v).
Ne preporučuje se za vrijeme trudnoće i dojenja.

Ne preporučuje se uzimanje pripravaka gospine trave ako...

 • uzimate lijekove koji se koriste nakon transplantacije organa, antidepresive, antiepileptike, sedative ili alkohol
 • uzimate lijekove koji se koriste kod srčane insuficijencije ili antikoagulans varfarin, kao i druge lijekove protiv zgrušavanja krvi
 • uzimate lijekove koji se koriste u liječenju HIV infekcije, teofilinom koji se koristi u liječenju astme ili lijekove za sniženje kolesterola

Nije raspoloživo